top of page

Biografie

Mariecke van der Linden   Ravenstein, 1973

Mariecke van der Linden ontwikkelde zich al zeer vroeg in haar jeugd tot een creatieve alleskunner.

Haar vader leerde haar noten lezen toen ze vier jaar was en haar jeugd bracht ze door met fanatiek musiceren, tekenen, schilderen en theater maken.

Op zeventienjarige leeftijd - nog voor ze het Atheneum had afgemaakt - vertrok ze naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om bij Theo Loevendie compositie te gaan studeren. Ze specialiseerde zich vrijwel direct in opera, waarin alle kunsdisciplines samensmelten, en creeerde na haar afstuderen tenminste zes operaproducties

 (o.a. de Pornocomponist, Paradise Lost) i.s.m. de Theatercompagnie -Teu Boermans - die zeer succesvol ontvangen werden door pers en publiek en honderden malen uitgevoerd.

 In deze periode is zij altijd blijven schilderen. Van der Linden gebruikte haar werken vaak als brondmateriaal voor de opzet van een nieuwe opera.

Haar opera's kenmerkten zich door hun opvallend visuele insteek waarin Van der Linden decor en kostuum als levende schilderijen door haar muziek heen weefde. De libretti die ze maakte, waarin de verbeelding aan de macht was, duiken nu ook weer op in  in de  soms raadselachtige elementen en verhalende  thematiek van haar werk.

In 2014 kreeg Mariecke de opdracht van het Amsterdam Museum onder leiding van Paul Spies  om - als enige kunstenaar - een gehele portrettengalerij te schilderen in de Hermitage Amsterdam. Een reeks van manshoge schilderijen waarin belangrijke burgers ten voeten uit naar het leven gerportretteerd worden, geopend door burgermeester Eberhard van der Laan, die toen als eerste burger en ambassadeur van deze Nieuwe Schuttersgalerij het initierende portret aangeboden kreeg.

Sinds najaar 2016 werkte dagelijks Van der Linden aan Goldbrun, een  ode waarin alles wat haar dierbaar is en fascineert samenkomt in een mystieke ruimte.

Mariecke werkt in verschillende studio's in Amsterdam, o.a. in het Amsterdam Museum waar ze werkt aan 'de Nieuwe Schuttersgalerij'. Samen met Yuri Honing, haar partner in leven en werken,  opent ze binnenkort de Goldbrun Gallery aan het IJ ; Een platform en gallery voor culturele projectontwikkeling voor muziek en musea.

Parnerts in Crime and Love #artparty #ar
bottom of page